Wachtwoorden

Als internetter word je geconfronteerd met veel websites die vereisen dat je een gebruikersaccount aanmaakt en een wachtwoord kiest. Veel mensen vinden het moeilijk om al die verschillende wachtwoorden te bedenken en te onthouden. Dat heeft helaas als gevolg dat veel Nederlanders niet veilig omgaan met hun wachtwoorden, door bijvoorbeeld wachtwoorden te kiezen die makkelijk te raden zijn, of wachtwoorden te hergebruiken.

Een goed wachtwoord bedenken is moeilijk. U kunt in ieder geval de volgende vuistregels aanhouden:

01 Gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens.
02 Stel nooit één enkel woord in als uw wachtwoord.
03 Gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen u kent.
04 Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden.

Bewaar uw wachtwoord zorgvuldig
Schrijf uw wachtwoord niet op een post-it. Het is verleidelijk, maar ook een risico.

Voorkom makkelijk te raden beveiligingsvragen

Kies niet voor beveiligingsvragen (de vragen die u moet beantwoorden bij sommige sites als u uw wachtwoord vergeten bent) waarop andere mensen het antwoord weten.

Check de sterkte van jouw wachtwoord
Om er zeker van te zijn dat jouw wachtwoord sterk genoeg is, kun je hier een wachtwoord-check doen.

Wachtwoordzinnen

Het allerbelangrijkste van een wachtwoord is de lengte van het wachtwoord. Daarom adviseren we ook vaak om een wachtwoordzin te gebruiken. Verzin een wachtwoord(zin) van tenminste 12 tekens. Een wachtwoord wordt sterker als je andere tekens gebruikt (cijfers, leestekens) maar lengte is altijd belangrijker. Een wachtwoord van tien kleine letters is meer dan honderd keer sterker dan een wachtwoord van acht tekens waarin ook hoofdletters, cijfers en speciale tekens zijn verwerkt.

Om u een idee te geven van hoe een wachtwoordzin zich tot een wachtwoord verhoudt: een zin van twaalf karakters met enkel kleine letters is moeilijker te kraken dan een wachtwoord van acht karakters met leestekens en cijfers.

Hulpmiddelen voor wachtwoorden

Behalve zelf wachtwoorden bedenken en onthouden, zijn er ook wachtwoordmanagers. Een wachtwoordmanager is software die uw inlognamen en wachtwoorden voor u kan onthouden en kan invullen. Ook het genereren van wachtwoorden voor gebruik is een mogelijkheid, welke automatisch ook opgeslagen worden. Hierdoor hoeft u alleen maar het wachtwoord voor de wachtwoordmanager te onthouden.

Bent u op zoek naar advies over uw wachtwoorden of wilt u hulp bij uw wachtwoordbeleid?
Neem contact op met Tjibbe bij ICTBereik.

ICTbereik