
We maken het allemaal mee, het mailbericht van de schijnbaar bekende afzender die toch niet helemaal in de haak is. Afgelopen week heb ik opnieuw een mail ontvangen waarbij het leek alsof deze van de bank afkomstig is. De mail laat me weten dat mijn gegevens verouderd zijn en ik even moet inloggen om dit bij te werken. De link voor de pagina is alvast bijgevoegd zodat ik niet hoef te zoeken.
Het is een van de manieren waarmee iemand op een relatief eenvoudige manier kan zorgen dat er ongewenste software op jouw systeem komt. Je hoeft namelijk alleen maar de link te openen. Het is goed mogelijk om je hiertegen te beschermen, maar dan moet je wel weten op welke manier. Er is anti-virussoftware, anti-spamsoftware en software voor online beveiliging beschikbaar voor het beschermen van onze bestanden en informatie.
Opnieuw is er aandacht in het Financieel Dagblad voor de digitale beveiliging van onze gegevens. Wanneer we besmet zijn is het vaak al te laat en zijn we overgeleverd aan de hackers die onze gegevens en systemen op slot zetten. Deze zogenaamde ‘gijzelsoftware’ blokkeert onze systemen. Bedrijven kunnen niet meer doorwerken, productie komt soms zelfs stil te liggen. Dit risico kunnen en willen we niet nemen en de digitale beveiliging is daarmee noodzaak.
Op verschillende manieren kunnen we zorgen dat de toegang tot onze digitale omgeving zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt. We snappen allemaal dat we geen makkelijke wachtwoorden moeten gebruiken. Een makkelijk wachtwoord houd een mailbericht aan jouw mailadres niet tegen. We moeten letten op de inhoud van mailberichten, links naar websites en bestanden die naar ons toegestuurd worden.
Wil je hulp en advies om de digitale beveiliging van jouw systeem in orde te maken? Vul het formulier in of bel Tjibbe (0229-745404) bij ICTBereik voor een afspraak.